Zdravá jídla do školních jídelen patří

29. říjen 2018

Školení o tom, že i strava ve školní jídelně může být zdravá, se uskutečnilo v rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání na území Opavska v pondělí 29. října 2018. Praktický seminář pro personál školních jídelen vedla Andrea Hrušková z iniciativy Skutečně zdravá škola.

Na semináři byla řeč o tom, jak je důležité zařazovat do přípravy jídel čerstvé a sezónní suroviny pocházejících z našeho regionu, byla řeč i o snižování obsahu soli a sladidel, o využití tradičních potravin a rozšíření používání celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny a olejnatých semen.

Účastníci si také prakticky vyzkoušeli přípravu některých jídel, hlavně těch bezmasých, nebo odlehčených sladkých a také salátů a dresinků. Přítomné kuchařky uvařily a připravily například ovocný crumble s drobenkou z ovesných vloček, domácí křupavá granola nebo jáhlovo-kokosové kuličky s datlovým sirupem či kaše z červené čočky s restovaným tempehem na cibulce.

Vedoucí jídelen a kuchařky se dále dozvěděly informace o netradičních surovinách (např. umeocet) a jejich použití v kuchyni a viděly atraktivní způsoby krájení zeleniny. Účastníci obdrželi rovněž kontakty na vhodné dodavatele kvalitních surovin, praktický manuál se 115 nanormovanými recepty a manuál o čtení etiket výrobků.

Milan Freiberg (s přispěním Kateřiny Skalíkové)

Související příspěvky