Zdravá svačinka přilákala hlavně maminky školáků

18. říjen 2018

Jak připravit zdravou svačinku pro školáka se mohli dozvědět účastníci semináře pro pedagogy a rodiče 18. října 2018 v Matičním domě. V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro území Opavska na něm vystoupila Melanie Kautzová a provedla účastníky setkání denním režimem stravování od snídaně po večeři. Představila hlavní zásady zdravého stravování, upozornila na úskalí, podtrhla důležitost zapojení dětí v již raném věku do procesu vaření.

Melanie Kautzová hovořila například o tom, že je důležité vařit ze základních surovin – například nekupovat oloupané brambory nebo polovařené fazole a rýži. „To, že si vařím sama sobě, je pro mě důkazem, že se mám ráda,“ uvedla.  Zdravé dítě by podle ní mělo být jedním z cílů výchovy. Připomněla například, že alespoň dvakrát týdně bychom měli jíst kvašenou zeleninu. Základem jídelníčku našich předků byly vždy obiloviny a luštěniny, protože dohromady dobře zasytí. Naopak varovala před cukry, protože vytvářejí v těle skvělé prostředí pro záněty a kvasinky. Důležité jsou podle lektorky také polévky, protože hlavně vyživují krev. Mozek tvoří z 60% tuk, takže potřebuje tuky – výborné na paměť jsou proto ryby, ořechy a sušené ovoce. „V každém případě patří dítě do kuchyně. Děti by se měly podílet na přípravě jídla,“ upozornila Melanie Kautzová.

V průběhu akce i v jejím závěru pokládali účastníci semináře množství otázek. Lektorka prezentovala na místě mnoho potravin jako příkladů zdravého jídelníčku a také odborné publikace, které bylo možné si prohlédnout. Každý z přítomných si odnesl připravenou tašku se vzorky jídel a recepty.

Autoři: Kateřina Skalíková a Milan Freiberg

 

 

Související příspěvky